Jövőre is Käfer Levente felel majd felnőtt együttesünk erőnlétének fejlesztéséért

Szerző: 
lilafeher7
Datum: 
2022. augusztus 05. - 13:30

A korábban válogatott atlétaként versenyző és olimpikon sportolóval is foglalkozó erőnléti edző hatodik szezonját kezdi meg szakosztályunknál. A képzett szakember mesélt nekünk a 2022/23-as szezonra vonatkozó szakmai céljairól, az utánpótlás csapataink erőnléti fejlesztéséről, valamint kifejtette véleményét az extraligás együttesek jövő évi játékoskeretéről. Mindemellett a beszélgetés végén arra is fény derült, hogy a kétgyermekes családapa hogyan szokta magát fitten tartani, ha éppen nem tart edzést lányainknak.

A hatodik szezonodat kezded meg erőnléti edzőként a szakosztálynál. Hogyan tudnád összefoglalni az elmúlt öt évedet a szakmai fejlődés szempontjából?

Igen szerencsére elmondhatom, hogy már a hatodik szezonomat kezdem meg a röplabda szakosztálynál. Ebből az első szezonban még párhuzamosan az atlétika mellett dolgoztam itt, aztán a következő évtől kezdve csak a röplabda szakosztálynál tartottam edzéseket. Innentől kezdve csatlakoztam bele az utánpótlás edzésekbe is. Szakmai szemmel nézve elmondhatom, hogy az eddig megismert vezetőedzők mindegyikétől tudtam új edzésmódszereket tanulni, illetve olyan erősítéssel kapcsolatos röplabda specifikus feladatokat és szisztémákat sajátítottam el, amelyeket összegyúrva az általam hozott felfogással, úgy gondolom, képesek voltunk és leszünk is előrelépni szakosztály szinten.

A felnőtt keret tavalyhoz képest jelentős változásokon ment keresztül. Több fiatal kiválóság érkezett hozzánk. A múlt szezonhoz képest tervezel valamiben változtatni az edzésprogram feladatainak terén?

Így igaz a tavalyi évhez képest eléggé kicserélődött a keretünk. Bár nem egyszerű az elmúlt szezon életkorát lejjebb vinni, de szerintem idén még fiatalabb csapatunk lesz. Az újonnan érkező játékosok közül a legtöbbet láttam már játszani az utánpótlás döntőkön, illetve extraligás mérkőzésen is. Többekkel már találkoztam azóta személyesen is. Ekkor átbeszéltük az eddigi edzésmúltjukat, így kaptunk egy képet arról, hogy hol tartanak jelenleg. Ebből azt láttam, hogy szerencsére már nem teljesen ismeretlenek számukra az alapvető röplabda specifikus erősítő gyakorlatok, és nem idegen terület számukra a konditerem sem. Így sokkal könnyebb lesz a munkánk. Mivel fiatal csapatról beszélünk, egy kicsit talán könnyebb lesz a mi elképzelésünk szerint formálni őket.

Edzőként folyamatosan nyitottnak kell lenni az új elképzelések iránt, és mindenből, amit hallunk, illetve látunk át kell emelni azt, amit hasznosítani tudunk a mi csapatunkban, így természetesen egy kicsit más lesz az idei év felkészülési időszaka, mint az elmúlt szezonban.

Erőnléti edzőként milyen célkitűzésekkel vágsz neki a 2022/23-as szezonnak?

Természetesen szeretném a lehető legjobban felkészíteni a lányokat a szezonra. Célom, hogy amennyiben úgy alakul, az egymás után sorozatos, esetleg sűrűn következő öt szettes mérkőzések se okozzanak problémát nekik, és a legjobb tudásukat tudják nyújtani a pályán.

Az eddigi bejelentések alapján mi a véleményed a többi extraligás csapat jövő évi játékoskeretéről?

Úgy gondolom az eddigiek alapján, hogy lesz három csapat, aki igen erős kerettel vág neki a 2022/23-as szezonnak. A többi csapatnál úgy látom, hogy egy kicsit visszafogottabb frissítés történt. Ennek eredményeként úgy készülök, hogy a maradék öt csapat nagyon szoros mérkőzéseket fog játszani, és rendkívül fontos lesz, hogy melyik együttes tud még valahol egy-két plusz pontot gyártani.

A következő évadban a felnőtt együttes mellett az utánpótlás csapatoknak is fogsz edzéseket tartani?

Igen, fogok az utánpótlásban is tevékenykedni. Az elmúlt években elkezdtem egy folyamatot, aminek köszönhetően a szakosztályon belül egymásra épülő erősítő programmal dolgoznak a játékosok korosztályuknak megfelelően, és ennek a vége természetesen a felnőtt programba való bekapcsolódás. Ahhoz, hogy ezt elérjük szükség volt az itt dolgozó utánpótlás edzők partnerségére is, aminek hála könnyen és gyorsan sikerült rálépnünk erre az útra.

Válogatott atléta múltadból adódóan biztosan jelenleg is nagy a mozgásigényed. Milyen sportágakkal, illetve gyakorlatokkal tartod fitten magad?

A legjobb ebből a szempontból a két fiam, akik mellett nem lehet megállni egy percre sem. Emellett mikor időm engedi én is az erősítő termet használom, valamint sokat biciklizünk a családdal.

Hogyan telt a nyarad? Voltál esetleg valamerre nyaralni a családoddal?

Igen voltunk nyaralni. A gyerekek kora miatt maradtunk belföldön. Később lehet megyünk majd külföldre is, de mi nagyon szeretünk itthon nyaralni. Mint minden évben most is már január környékén lefoglaltuk a szokásos camping helyeket a Balatonnál. Így jó előre készültünk a nyárra. Emellett a nagyszülőkkel is pihentünk egy kicsit.

Sok sikert kívánunk a továbbiakban szakosztályunk erőnléti edzőjének!

 

Írta: Kovács Lilla